Ken je plek

Ik verwonder me over hoe we onszelf als mens buiten de natuur plaatsen. Alsof we er alleen van buitenaf naar kijken. We zien natuur als iets dat er is voor ons mensen om te gebruiken: het voedt ons, we kunnen er in recreëren, we snoeien het in leuke vormen, maar we willen er vooral geen last van hebben.

Onze taal is doorspekt van termen waarmee we laten blijken dat we de natuur tot onderdanigheid dwingen: we ontginnen een bos, we cultiveren land, we bedwingen een berg, we bestrijden een ziekte. Waarom zijn we toch de hele tijd zo in gevecht met onze omgeving?

Ecosysteem

Waarom vragen we wél wat het nut van de mug is binnen het ecosysteem, maar niet het nut van de mens? We hebben onszelf boven de natuur geplaatst. Terwijl een antwoord op veel van de problemen die we momenteel ondervinden, gevonden kan worden bij het accepteren dat wij een integraal deel van de natuur zijn. Milieuproblematiek, ongelijke verdeling van kansen en middelen, een globale pandemie, disconnect, stress en burnout bij professionals.

Wat gebeurt er als we accepteren dat we allemaal deel zijn van dit mondiale ecosysteem? Dat elke samenleving, organisatie en elk team een uitsnede daarvan is? Dat de oplossing niet buiten ons ligt, maar in ieder van ons als deel van het geheel? Dat we hier zijn om allemaal een uniek steentje bij te dragen aan het collectief? Als we accepteren dat er verschillen zijn en voelen dat dat ons op een diep niveau helpt, ook al kunnen we daar (nog) geen woorden aan geven?

Krankzinnigheid

Problemen kunnen we niet oplossen met hetzelfde bewustzijn als waarmee ze zijn veroorzaakt, aldus Einstein. En nog zo’n quote: krankzinnigheid is steeds hetzelfde blijven doen en andere resultaten verwachten. Volgens mij was er zelden een beter moment dan nu om anders te gaan kijken, denken en handelen. Dat begint met onze plek weer kennen; accepteren dat wij natuur zijn. En beseffen dat waar wij de balans verstoren door teveel ruimte in de nemen, het ecosysteem altijd zal proberen de balans te herstellen op manieren die wij niet in de hand hebben.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

1691

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.