Van economisch naar ecologisch leiderschap

We zitten in een shift van economisch naar ecologisch leiderschap. Economische leiders houden zich bezig met visie, resultaten en de strategie. Een organisatie is in dat beeld een complexe machine, ontworpen om specifieke resultaten te boeken. De ‘gezagvoerder’ (directeur) instrueert de ‘monteur’ (manager) om problemen op te lossen en zo de productie te maximaliseren.
 
Ecologisch leiderschap gaat over menselijke organisaties als levende ecosystemen. Leiders zijn tuiniers, die doen wat er nodig is om het systeem te laten floreren. Het creëren van een vruchtbare bodem waarin mensen optimaal tot bloei komen. En daardoor kan keer op keer rijkelijk geoogst worden.
 
Dit vraagt om een andere manier van denken en reageren. Het vraagt om het accepteren van de natuurlijke flow als een dans tussen orde en chaos.
Het vraagt om het omgaan met schijnbaar onverenigbare tegenstellingen zoals samenwerking én competitie, wat hoort bij een natuurlijke omgeving.
 
Dit is een transitie. Het gaat precies zo snel als het gaat. Het vraagt om groeiend bewustzijn; je kunt het niet forceren met stappenplannen, strategieën en structuren. Net zomin als je een zaadje kunt coachen om sneller te ontkiemen.
 
We hebben voor die transitie nog altijd ‘traditioneel’ economisch leiderschap nodig om de heldere richting en de sterke motivatie te formuleren. Maar dan gecombineerd met het ecologisch leiderschap waarmee we het uitgebreide web aan menselijke netwerken versterken.
 
We hebben een nieuwe taal, nieuwe beelden en nieuwe metaforen nodig om de rijkdom en complexiteit van menselijke organisaties als levende systemen over te brengen.
 
Maar bovenal hebben we menselijkheid nodig. Verbinding, compassie en begrip voor het feit dat we allemaal anders zijn met een reden. Ieder van ons heeft unieke muziek in zich dat met elkaar een prachtige harmonie kan vormen, als iedereen maar mee mag spelen.
 

Masterclass Nieuwe Leiders

Vergroot je impact en maak positief verschil. Ontdek hoe je op een natuurlijke en authentieke manier je impact vergroot, zodat je zelf het verschil gaat maken dat je wilt zien. Je leest er hier alles over.
 

Masterclass Nieuwe Leiders

589

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *