Word lekker zelf Agile

Er komen steeds meer projecten en er komen geen mensen bij in de organisatie. Dus wat doen we? Hup! Iedereen op cursus.

Projectmatig werken, Scrum, Prince2. Het mag de organisatie best wat kosten, als het betekent dat er geen extra personeel bij hoeft en alle projecten als een zonnetje lopen.

Maar dat doen ze niet.

Want, om maar eens de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok te gooien: het gáát helemaal niet om het leren van een methodiek voor projectmanagement. Een methodiek is hooguit een gemeenschappelijke taal en een set spelregels, templates of rituelen die je met elkaar afspreekt. Tuurlijk, erg handig. Maar het lost het probleem niet op.

In de praktijk betekent Scrum vaak: wacht maar drie weken tot de volgende sprint, dan gaan we kijken of we dan wél aan je klus toekomen. En Prince2: schrijf nog maar eens een exception, want het loopt toch weer heel anders dan we dachten.

Leg me eens uit: hoe helpt dit bij het ontwikkelen van ander gedrag? Bij het voeren van échte gesprekken? Bij scherpe keuzes maken? Bij het volwassener worden als organisatie? Bij het omgaan met steeds verder toenemende complexiteit?

Agility

Organisaties bestaan uit mensen. En om het hoofd te bieden aan de toenemende verandersnelheid en -druk, is de enige die écht iets heeft aan agile worden niet het project of de organisatie. Het zijn de professionals zelf, die agility het hardst nodig hebben. Om zich binnen die dynamiek staande te houden, terwijl ze met plezier naar hun werk blijven gaan en zich ook nog kunnen blijven ontwikkelen.

Medewerkers moeten agility ontwikkelen om zich ondanks alle complexiteit betrokken te blijven voelen bij het hogere doel en enthousiast te blijven over het perspectief, ook als dat nog niet tastbaar is. Om periodes van chaos en niet-weten te verdragen. Agile genoeg om met humor, positiviteit en pragmatisme te doen wat er nodig is om naar een volgend level te komen. Om zich te blijven ontwikkelen en geïnspireerd te voelen. Ook als alle panelen tegelijk schuiven.

Mensen moeten niet leren hoe ze projecten agile ‘maken’. Mensen moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot de meest agile versie van zichzelf. Zodat ze ook dicht zichzelf kunnen blijven in het oog van de storm.

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

6697

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.