Is je projectcontract wel in balans?

Ben jij je bewust van je projectcontract?

Of het nu officieel op papier staat of niet: als projectleider ben je een contract aangegaan. Je hebt afgesproken wat jij gaat doen voor de organisatie. Wat het resultaat gaat zijn. Wanneer het af is.

Maar een contract heeft twee kanten en één van de twee kanten is nog weleens onderbelicht. Terwijl die onderbelichte kant nu juist gaat over de thema’s waar vaak stress of gedoe ontstaat in projecten.

Aan die kant van het contract staat wat jij nodig hebt om het projectresultaat te kunnen halen.

Natuurlijk, in je projectplan beschrijf je welke mensen, welke kennis en welk budget je nodig hebt. Maar als je het projectplan schrijft, dan heb je de opdracht meestal al aangenomen.

Er is vaak nog een fase vóór het schrijven van een projectplan; een moment waarop je een intake- of een kennismakingsgesprek hebt. En al voelt dat misschien wat onwennig, juist dít is het moment om de dialoog aan te gaan over jouw kant van het contract. Het moment waarop je je gesprekspartner bewust maakt dat een implementatie een teameffort is. En dat alle betrokkenen daar een eigen verantwoordelijkheid in hebben.

Want: hoe zit het bijvoorbeeld met het commitment van je opdrachtgever? Hoe bereikbaar is hij of zij tijdens het project voor afstemming?
Naar wie mag je escaleren als je vastloopt?
Hoe zorg je samen dat het (ook sociaal) veilig blijft voor jou en de andere teamleden? ⠀
Mag je er op rekenen dat er leiderschap wordt getoond en er knopen worden doorgehakt als het er op aan komt?⠀
Welke afspraken kun je vooraf al maken om te voorkomen dat je in je eentje probleemeigenaar wordt?⠀

Of er nu sprake is van een formeel contract of niet, deze thema’s steken vroeg of laat de kop op. En liever heb je hier vooraf al afspraken over gemaakt. Want als er een vorm van gedoe losbarst neemt de emotie het over en raakt de ratio al snel naar de achtergrond.⠀

Maak dus voor jezelf een checklist met de punten die belangrijk zijn aan jouw kant van het contract. Dan kun je deze er voortaan altijd bij pakken. En breng die zo vroeg mogelijk in het project ter sprake. Daarmee breng je balans in je projectcontract en je kunt er op terug grijpen zodra dat nodig mocht zijn. Bedenk je eens wat een rust dat gaat geven!

 

Luister naar De Nieuwe Leiders Podcast

Veranderde tijden vragen om ander leiderschap. In De Nieuwe Leiderspodcast neem ik je mee op onderzoek naar hoe we nieuwe vormen van leiderschap kunnen ontwikkelen in organisaties, teams en – niet in de laatste plaats – onszelf. Samen herschrijven we de definitie van leiderschap. Je kunt hem hier beluisteren of via je favoriete podcast app.
 

DE NIEUWE LEIDERS PODCAST

7089

Ook interessant voor je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.